Hővédelem a lakásban

A mai építészeti trendek sajátossága az egyre nagyobb üvegfelületek alkalmazása, ahol fontos szempont a hővédelem mellett a megfelelő napvédelem biztosítása, továbbá a homlokzat megjelenését, arculatát meghatározó üvegszín és fényvisszaverő felület kiválasztása.

A napvédelmet biztosító üvegszerkezetek megakadályozzák, illetve csökkentik a belső tér,  napsugárzás hatására bekövetkező túlzott felmelegedését, melynek különös jelentősége a légkondicionált épületeknél van.

A hőszigetelő üvegszerkezetek területén rendkívül széles a kínálat: az egyszerû float üvegekből összeállított szerkezettől kezdve a legmodernebb, 3 rétegű, műanyag távtartóval ellátott  0.5 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű üvegszerkezetig minden típus megtalálható.

 

 

Egyre inkább elterjedőben vannak a fokozott hővédelmet biztosító "Low-E", lágyfém bevonatú üvegszerkezetek - akár biztonsági kivitelben is -,  melyek használatával energiamegtakarítást, az üvegfelületek közelében érezhető hidegérzet megszűnését és a lakótérben a komfortérzet javulását érhetjük el.  A legmodernebb, legjobb hőszigetelő üvegek és nyílászáró profilok alkalmazásával a beruházás költségei a fűtési költségek csökkenésével pár éven belül megtérülnek.

Ezen üvegszerkezetek - magas fényáteresztés mellett - optimalizált, kedvező naptényezővel is (g-érték) rendelkeznek, miközben kiváló hőátbocsátási értéket biztosítanak.

Napvédelmi célra rendkívül sokféle, különböző üveget alkalmazhatunk, melyek az adott típusra jellemző technikai teljesítőképességük függvényében igen széles skálán mozognak.

Napjainkban az épületek tervezésénél alapvető szerepet játszik az árnyékolástechnika.

A redőnyök, zsalúziák és külső textil árnyékolók a legkülönbözőbb funkciókat képesek ellátni egy épületen és különleges építészeti látványt nyújtanak.

Az árnyékolókkal otthonunk különböző helyiségeiben megfelelő hangulatot és fényviszonyokat teremthetünk, amellett hogy télen javítják a nyílászárók hőszigetelési értékét, nyáron pedig passzív hűtésként funkcionálnak.

A redőnyök fő alkalmazási területe az olyan tereknél fontos, ahol teljes sötétségre van szükségünk (pl. hálószoba, gyerekszoba).

Az étkezőben, nappaliban, télikertben is érdemes elkerülni a vakító fényt, de ugyanakkor elég világosnak is kell maradniuk. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a zsalúzia vagy a külső textil árnyékoló.